جراحی اسلیو معده
افراد دارای اضافه وزن همواره به دنبال راهی برای کاهش وزن میباشند. بهترین راه برای افرادی با چاقی متوسط ورزش و رژیم غذایی سالم میباشد.
اما اگر پس از ۶ ماه ورزش مناسب و رژیم غذایی صحیح کاهش وزن صورت نگرفت با مشاورهی دکتر جراحی اسلیو برای رسیدن به این هدف دست به جراح میزنند.
در بین انواع جراحی ها روش جراحی اسلیو معده ( gastric sleeve surgery ) که سبب کاهش حجم معده و در نهایت کاهش اشتها میشود، از رایجترین و محبوبترین روشهای موجود است.
در اسلیو معده ۷۵ تا ۸۰ درصد معدهی بیمار از میان برداشته میشود. بنابراین میتوان گفت که این عمل، یک جراحی غیرقابل بازگشت است.
برای عمل اسلیو معده شاخص توده ی بدنی فرد باید بیشتر از ۴۰ باشد، به عبارت دیگر میتوان گفت یکی از علائم اصلی فرد این است که دارای چاقی مفرط باشد.
در دنیای امروزی که فعالیت های فیزیکی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و در مقابل آن استفاده از فست فودها به میزان چشمگیری افزایش یافته، شاهد رشد نرخ شدید چاقی هستیم.
همانطور که مشخص است چاقی از عدم تحرک و رژیم غذایی ناسالم نشأت گرفته و به دنبال خود مشکلات و بیماریهای دیگری را نیز به وجود میآورد که می توانند برای افراد خطرآفرین باشند.
به همین علت افراد دارای اضافه وزن همواره به دنبال راهی برای کاهش وزن میباشند. بهترین راه برای کاهش وزن افرادی که دارای چاقی باحد متوسط و قابل کنترلی هستند، ورزش و رژیم غذایی سالم میباشد.
اما گاها مشکل چاقی از مرز خود گذشته و بسیار جدی میشود و دیگر به راحتی نمی توان آن را جبران کرد، پس در این مواقع افراد به راههای دیگری از جمله انواع جراحیها روی میآورند.
در بین انواع جراحی ها روش جراحی اسلیو معده ( gastric sleeve surgery ) که سبب کاهش حجم معده و در نهایت کاهش اشتها میشود، از
رایجترین و محبوبترین روشهای موجود است. گذاشتن حلقه معده و عمل بای پس معده نیز از دیگر موارد برای لاغری میباشند.
اگر مایل هستید بدانید بخش اسلیو معده چیست، چه کسانی میتوانند این عمل را انجام دهند و آیا این عمل عوارضی دارد یا نه، و اگر دارد این عوارض چه هستند این مقاله را تا انتها مطالعه کنید. در این مقاله به توضیحات جامعی درباره ی اسلیو معده میپردازیم.
اسلیو معده چیست؟
اسلیو معده یک جراحی لاغری میباشد که در این روش جراح حجم معدهی بیمار را کاهش میدهد. اسلیو گاسترکتومی، که تاکنون توانسته رویکرد مناسبی از کاهش وزن را نشان دهد، محبوبیت روزافزونی را در بین جراحان چاقی پیدا کرده است.
برخلاف عمل بای پس معده که در آن بخش های معده از شکم فرد خارج نمیگردد، در اسلیو معده ۷۵ تا ۸۰ درصد معدهی بیمار از میان برداشته میشود.
بنابراین میتوان گفت که این عمل، یک جراحی غیرقابل بازگشت است. این جراحی با هدف درمان چاقیهای مفرط و بهبود سایر بیماریهای به وجود آمده در اثر چاقی انجام میگیرد.
پس از انجام جراحی فرد میتواند میزان اندکی از مواد غذایی را بخورد. درنتیجه به سرعت سیر شده و در مدت کوتاهی وزن فرد کاهش مییابد.
علت نامگذاری اسلیو معده
در این عمل جراحی پس از برداشتن قسمت بزرگی از معده، بخش باقیمانده به یک موز یا آستین لباس شباهت دارد. به آستین در انگلیسی sleeve گفته میشود. به همین دلیل این عمل در تمام زبانها، جراحی اسلیو معده خوانده میشود.
علت انجام عمل اسلیو معده
مسلما این عمل جراحی برای بازیابی لاغری افراد صورت میگیرد که یک عمل غیر قابل بازگشت میباشد.
افراد زیادی که با چاقی مفرط دست و پنجه نرم میکنند، امروزه به دنبال راه های مختلف لاغری میگردند. درحال حاضر عمل اسلیو معده یکی از معروفترین عملهای جراحی در این حوزه میباشد.
علائم نیاز به انجام عمل جراحی اسلیو معده
همانگونه که ذکر شد این عمل مناسب افرادی میباشد، که دارای چاقی مفرط میباشند. یکسری از اضافه وزنها هستند که با رژیم غذایی و یاورزشهای سنگین و یا ترکیبی از این دو برطرف میشوند.
اما هنگامی که میزان اضافه وزن از حدی بالاتر رود و فرد پس از مدت طولانی از گذشت شروع رژیم و ورزش خود کاهش وزن پیدا نکند، یکی از کاندیدهای عمل جراحی اسلیو معده میباشد.
همانگونه که مستحضر هستید چاقی مفرط، بسیاری دیگر از بیماریها را به همراه خود به بدن فرد میآورد.
بنابراین برطرف کردن این اضافه وزن برای افراد چاق مسئله ی مهم و حیاتی میباشد.
نحوه ی تشخیص اسلیو معده
تشخیص این مسئله که آیا فرد دارای اضافه وزن بالا نیاز به این عمل دارد یا خیر، برعهدهی دکتر جراح اسلیو معده میباشد.
پزشک متخصص با توجه به آزمایشهای صورت گرفته از فرد، میزان ریسک جراحی، بیماریهای زمینههای فرد و همچنین ویژگی های بدنی او تشخیص میدهد که آیا این نوع از عمل جراحی برای این فرد مناسب میباشد یا خیر.
چه کسانی میتوانند عمل اسلیو معده انجام دهند؟
شاید از خود بپرسید اسلیو معده برای چه کسانی مناسب است؟ یا شرایط انجام اسلیو معده چیست؟
این جراحی یکی از گزینه هایی است که پس از به نتیجه نرسیدن تلاشهای بسیار در راستای بهبود عادات ورزشی و رژیم غذایی و همچنین استفاده از داروهای کاهش وزن انجام میگیرد.
اما به طور کلی فرد باید معیارهای خاصی را داشته باشد که بتواند واجد شرایط این عمل قرار بگیرد. در ادامه تعدادی از این شرایط را ذکر میکنیم.
- شاخص توده ی بدنی بیش از ۴۰:
برای عمل اسلیو معده شاخص توده ی بدنی فرد باید بیشتر از ۴۰ باشد به عبارت دیگر میتوان گفت فرد دارای چاقی مفرط باشد. - ابتلا به فشار خون بالا یا دیابت:
همچنین اگر فردی که با فشار خون بالا یا دیابت و دیگر بیماریهای زمینه ای که مرتبط با چاقی است، دارای شاخص توده ی بدنی بین ۳۵ و ۳۹.۹ نیز باشد؛ به عنوان یکی از کاندیدهای این جراحی قرار میگیرد. - چاقی بیش از ۴۵کیلوگرم:
افرادی با اضافه وزن بیش از ۴۵.۵ کیلوگرم نیز از دیگر کاندیدهای این عمل میباشند. - عدم اعتیاد به دخانیات و مصرف الکل:
همچنین اگر فرد به مصرف مواد مخدر و الکل عادت ندارد و از نظر ذهنی آمادگی تغییر سبک زندگی خود را دارا میباشد، اگر از نظر روحی و روانی در وضعیت نرمال قرار دارد و از سلامتی عمومی مناسبی برخوردار است. - چاقی عصبی و روانی:
در آخر اگر چاقی فرد ناشی از بیماری های روانشناختی باشد یا به عبارتی دچار چاقی عصبی و روانی است، میتواند از این عمل جراحی برای لاغری بهره ببرد.
نحوه جراحی اسلیو معده
این روش در درجه اول بخشی از رویکرد مرحلهای در جراحیهای کاهش وزن میباشد.
به این صورت که افرادی با شاخص توده بدنی (BMI) بسیار بالا، یا افراد دارای مشکلات ریوی و یا قلبی که نمیتوانند به مدت طولانی بیهوش باشند از این روش بهره میبرند.
در برخی موارد دیگر رویکرد دو مرحله ای صورت میگیرد. در این حالت تصمیم به انجام اسلیو معده به جای بای پس در حین عمل گرفته میشود.
از دلایلی که اسلیو در حین عمل جایگزین بای پس میشود میتوان از کبدی با اندازه ی بزرگ و یا بافت اسکار ( زخم) گسترده نام برد که این موارد سبب طولانی و ناامن شدن عمل بای پس میگردند.
اسلیو معده برای چه کسانی مناسب نیست؟
پس از دانستن ویژگی های افرادی که قادر به انجام عمل هستند، در این میان این سوال پیش میآید که چه کسانی نمیتوانند این عمل را انجام دهند. لازم به ذکر است که به افرادی که دارای رفلاکس معده هستند توصیه میشود که عمل اسلیو را انجام ندهند.
همچنین این جراحی برای افرادی با عادت ریزهخواری و افراد پرخور نیز توصیه نمیگردد، چون بعد از عمل نیز با خوردن حجم بالای غذا، حجم معده دوباره افزایش یافته و اضافه وزن کم کم باز میگردد.
عوارض اسلیو معده
این جراحی یک روش نسبتا بیخطر است و احتمال مرگ و میر در آن کمتر از نیم درصد میباشد.
اما همانند سایر جراحیها در صورت عدم توجه به مراقبتهای پس از عمل ممکن است فرد دچار عفونت، خونریزی و آسیب به اندام های دیگر شود. همچنین این عوارض ممکن است در اثر پس زدن عمل به دلیل برخی از بیماری های زمینه های مانند بیماری های خودایمنی رخ دهد.
گاهی اوقات نیز افراد مجبور به جراحی دوباره به روش معمول عمل باز میشوند.
به طور کلی میتوان گفت این مشکلات در بین مراجعین بسیار نادر است و احتمال رخداد این عوارض کمتر از ۱% پیشبینی شده است. در ادامه تعدادی از عوارض جانبی احتمالی اسلیو معده را بررسی میکنیم.
پس از انجام عمل جراحی امکان ایجاد خونریزی در زخم ناشی از عمل و یا خونریزی داخلی بدن وجود دارد. تشکیل لخته ی خون یا ترومبوز ورید عمقی (DVT)، آمبولی ریوی در اثر انتقال لخته ی خون نیز از دیگر عوارض جانبی این عمل میباشد.
از عوارضی که در خود معده امکان رخ دادن آنها وجود دارد، میتوان نشت مایعات درون معده از جای بخیهی زخم، انسداد معده، سوزش معده و علاوه بر اینها کمبود ویتامین های تولید شده توسط معده را نام برد.
برای داشتن نتیجه های رضایت بخش و عملی موفقیت آمیز همیشه مراقبتهای بعد از عمل نیز نقش بسیار مهمی بر عهده دارند.
پس از عمل توجه به نکاتی از جمله اجتناب از پرخوری، داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب تحت نظر دکتر گوارش و کبد بالغین، فعالیت های ورزشی تایید شده تحت نظر فرد متخصص به کیفیت روند بهبود پس از جراحی میانجامد.
مرگ با عمل اسلیو معده
طبق تحقیقات انجام شده، خطر مرگ در عمل اسلیو معده بسیار کم است و تنها با رعایت چند نکته که در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد، میتوان این احتمال را به حداقل میزان ممکن رساند.
مراقبتهای پس از عمل اسلیو معده
پس از انجام عمل جراحی تغذیهی فرد، به طرز چشمگیری کاهش خواهد یافت. بدن این فرد به این میزان خوراکی و انرژی ورودی عادت نداشته و به احتمال زیاد بدن فرد بیمار در چند روز اول پس از بیماری دچار کمبود انواع مواد معدنی و ویتامینهایی همچون آهن، کلسیم و ویتامین D شود.
در این حالت پزشک دستور مصرف انواع داروهای خوراکی و تزریقی ویتامینی را به بیمار میدهد.
به همین دلایل بعد از انجام عمل جراحی باید حداقل دو نوبت آزمایش صورت گیرد، تا اگر کمبود ویتامینی در بدن موجود بود؛ با دستور پزشک مربوطه انواع ویتامین برای فرد تجویز گردد. در این حالت سلامت فرد نیز دیگر به خطر نخواهد افتاد.
تغذیه پس از عمل جراحی اسلیو معده
بعد از عمل جراحی اسلیو معده یکی از مهمترین نکات رعایت نکات مهم در تغذیه و داشتن برنامه ی رژیمی خاص میباشد.
با توجه به عمل جراحی فرد و توصیهی پزشک جراح و متخصص تغذیه برنامه ی غذایی هر فرد میتواند کمی متفاوت باشد.
اما رژیم و توصیهی روتینی وجود دارد که در ادامه به بحث دربارهی آنها میپردازیم.
- هفته اول بعد از عمل:
در هفته اول پس از جراحی بیمار تنها اجازه از نوشیدنی های رقیقی دارد که هیچ تکه ای از میوه، گوشت و یا هیچ چیز دیگر در آن نباشد. در این وضعیت بدن بیمار به شرایط عادت کرده و معده دچار سوزش نمیشود. - هفته دوم بعد از عمل:
در هفته ی دوم فرد میتواند مصرف خوراکیهایی از قبیل سوپ و نوشیدنیهایی مانند شیر، اسموتی و انواع آبمیوه های طبیعی را آغاز کند و به هر میزان که اشتها دارد از این مواد استفاده کند. - هفته سوم و چهارم بعد از عمل:
اما در هفته ی سوم و چهارم شرایط کمی راحتتر شده و فرد میتواند در برنامهی غذایی خود، مواد غذایی له شده مانند انواع پوره (غذاها، سبزیجات یا میوه های له شده) و حتی پاستای له شده نیز داشته باشد.
در این دو هفته ابتدا فرد باید وعده های غذایی خود را از ۳ به ۶ وعده برساند و هر وعده را از تعداد قاشق کم مانند ۲ قاشق شروع کرده و کم کم میزان آن را زیاد کند. در این دوران نیز باید به تدریج غذاهای حاوی پروتئین به رژیم غذایی فرد افزوده شود. - هفته پنجم بعد از عمل:
در پنجمین هفته پس از عمل جراحی اسلیو معده رژیم غذایی دوباره تغییر میکند و فرد میتواند مصرف غذاهایی مانند گوشت چرخ کرده، انواع سبزیجات و انواع املتها را از سر بگیرد.
در کل بیمار در هفته ی پنجم اجازهی استفاده از انواع غذاهای نرم را دارد و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. تنها نکته ی حائز اهمیت در این هفته کاهش تعداد وعدههای غذایی میباشد که باید از ۶ وعده به ۳ تا ۴ وعده ی بدون هیچ میانوعده ای کاهش یابد. - هفته ششم به بعد:
در هفته های بعد و پس از گذر از ۶ هفته از جراحی، فرد جراحی شده میتواند به رژیم غذایی پیش از عمل خود بازگردد و تنها نکته های که باید رعایت شود میزان کالری مصرفی بیمار میباشد. کالری مورد استفاده توسط شخص نباید از ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ کیلوکالری بالاتر رود و میزان کالری مورد استفاده باید در همین رنج قرار گیرد. این افراد حتما باید ۳ وعده ی غذایی ثابت را میل کنند.
پیشگیری از چاقی
برای پیشگیری از چاقی همانگونه که واضح و مبرهن است، داشتن رژیم غذایی سالم و تداوم در انجام ورزش و انواع فعالیت های بدنی، سبب میشود افراد دارای تناسب اندام باشند.
در مواردی نیز استثناهایی وجود دارد، که افرادی دارای مشکلات ژنتیکی میباشند و درحالی که دارای رژیم غذایی سالمی هستند نیز چاقی و اضافه وزن را تجربه میکنند.
در این موارد حتما باید به پزشک متخصص رجوع کرده و با توجه به توصیه های ایشان رژیم غذایی خود را پیش برد و در صورت نیاز عمل جراحی انجام داد.
زمان مراجعه به پزشک برای انجام اسلیو معده
در مرحله اول و قبل از اقدام و تصمیم گیری برای انجام جراحی اسلیو معده، باید از این مسئله تا حدی مطمئن شوید که آیا شما کاندید مناسبی برای این جراحی میباشید یا خیر؟
معیارهایی برای افرادی که خواستار این عمل جراحی هستند وجود دارد، که سازمان بهداشت جهانی آن ها را مشخص کرده است که به تعدادی از آنها در مطالب فوق اشاره شد.
البته لازم به ذکر است حتی اگر شما به نظر خودتان و حتی با بررسی ویژگیهای اعلام شده از طرف سازمان بهداشت جهانی، به این نتیجه برسید که کاندید مناسبی برای این جراحی هستید، باز هم نهایتا این پزشک متخصص شماست که تشخیص نهایی را خواهد داد. در این زمان است که شما پس از بررسی ویژگی های فیزیولوژیکی خود باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پس از تصمیم به این کار شما باید به دنبال یک جراح حاذق در این زمینه باشید و درباره ی جراحی لاغری خود با ایشان مشاوره کنید.
در طول این جلسه جراح در رابطه با انواع عمل های جراحی و مزایا و معایب آن ها با شما صحبت کرده و به شما کمک میکند با توجه به هدف شما و فیزیک بدنتان چه جراحی و یا چه راهی برای شما مناسب تراست.
همچنین در هنگام طی کردن تمام این مراحل شما باید با یک متخصص تغذیه نیز در ارتباط باشید.
به این دلیل که نوع تغذیه ی شما پیش و پس از عمل جراحی بسیار مهم بوده و نقش بسزایی هم در سلامت شما و هم در میزان موثر بودن عمل جراحی شما نیز دارد.
بنابراین یکی از مهمترین کارها در این میان این است که فرد دارای اضافه وزن در کل طول دوران از زمان تصمیم گیری برای انجام عمل جراحی اسلیو معده تا مدتی پس از انجام عمل، زیر نظر یک جراح متخصص و همچنین یک دکتر تغذیه ی متخصص قرار داشته باشد.